„Ideea de la care am pornit este că actul de justiție este incomplet atâta timp cât nu am recuperat și bunurile ilicite. Pentru ca actul de justiție să fie credibil și complet este importantă nu doar pedeapsa care este acordată, dar și recuperarea bunurilor obținute ilicit pentru că altfel riscăm să slăbim actul de justiție, să slăbim forța deciziei sitemului judiciar”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.
El a precizat că acesta a fost principiul de la care a pornit când a luat decizia ca, în completarea progreselor care au fost făcute de România în întărirea sistemului judiciar și a actului de justiție, să operaționalizeze și Agenția Națională a Recuperării Bunurilor Ilicit. De altfel, Cioloș a a reamintit că Raluca Prună, ministrul Justiției, și-a luat angajamentul, încă de începutul mandatului acestui Guvern, să găsească mijloacele necesare în așa fel încât la sfârșitul acestui an ANABI să fie operațională.
Totodată, premierul a subliniat că este foarte mult de lucru în acest domeniu, rapoartele procurorilor aratând că există valori importante care sunt indisponibilizate.
„Este vorba în România de peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri în această valoare care trebuiesc readuse la bugetul de stat. Am decis să dăm și o țintă clară acestei acțiuni de recuperare a acestor bunuri nu doar din perspectiva actului de justiție, dar și pentru a întoarce aceste resurse către cetățeni care au fost afectați de aceste acțiuni ilicite”, a explicat Cioloș.
El a menționat că resursele recuperate prin intermedul ANABI vor merge la educație, sănătate și proiecte sociale.
„Anul acesta ne-am concentrat acțiunea pe construcția instituțională a acestei Agenții pe toată partea de infrastructură necesară de resurse umane cu obiectivul ca până la sfârșitul anului să avem Agenția funcțională în așa fel încât la începutul anunlui viitor ea să poată să lucreze la capacitate maximă”, a mai spus premierul Cioloș.